Plan na dziś? Kompot jabłkowy!
Potrzebne będą jabłka, cukier i słoiki.
Jabłuszka myjemy.
Kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki.
Wkładamy do umytych i wyparzonych słoików. Po czym zalewamy wodą z cukrem. Dałam proporcje 2 łyżki na litr wody. Bez cukru się nie spasteryzują! Do niektórych słoików dodałam goździki, cynamon i rodzynki - z ciekawości :)
Zakręcamy mocno i pasteryzujemy. Do dużego garnka, na dno kładziemy ściereczkę, aby słoiki nie wybuchły. Wkładamy słoiki. Zalewamy wodą, na około 3 cm od wieczka. Gotujemy ok 20 min.
Wyciągamy słoiki, dokręcamy jeszcze mocniej. Odkładamy do góry dnem i pozwalamy, wystygnąć pod przykryciem. Gotowe :)
pozdrawiam
Hania
Komentarze
Prześlij komentarz