Kompot jabłkowy.

Plan na dziś? Kompot jabłkowy!
Potrzebne będą jabłka, cukier i słoiki.

Jabłuszka myjemy.


Kroimy na ćwiartki. Usuwamy pestki.


Wkładamy do umytych i wyparzonych słoików. Po czym zalewamy wodą z cukrem. Dałam proporcje 2 łyżki na litr wody. Bez cukru się nie spasteryzują! Do niektórych słoików dodałam goździki, cynamon i rodzynki - z ciekawości :)


Zakręcamy mocno i pasteryzujemy. Do dużego garnka, na dno kładziemy ściereczkę, aby słoiki nie wybuchły. Wkładamy słoiki. Zalewamy wodą, na około 3 cm od wieczka. Gotujemy ok 20 min.


Wyciągamy słoiki, dokręcamy jeszcze mocniej. Odkładamy do góry dnem i pozwalamy, wystygnąć pod przykryciem. Gotowe :)


pozdrawiam
Hania



Komentarze