Plan
na dziś?
Pieczemy
Pierniczki :) Co to za Święta bez Pierniczków?
Przepis:
1kg
maki pszennej
2,5 szklanki cukru
1 miod (~375g)
2 jaja
1 masło lub ew. margaryny
2,5 dkg kakao
2 paczki przypraw piernikowych (w składzie nie powinno być mąki)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczki sody
2,5 szklanki cukru
1 miod (~375g)
2 jaja
1 masło lub ew. margaryny
2,5 dkg kakao
2 paczki przypraw piernikowych (w składzie nie powinno być mąki)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczki sody
Przygotowanie:
Tłuszcz,
cukier, miód i kakao roztopić. Do maki dodać przyprawy proszek
sodę i żółtka oraz roztopiona schłodzona masę. Wyrobić,
wykrawać i piec ok 10 minut w temp 160-170 stopni.
Uwaga:
Jest
to przepis, na pierniczki twarde jak kamień. Będą
jadalne, dopiero na święta!
Komentarze
Prześlij komentarz